torsdag, november 30, 2006

Varför klimatproblemet inte kommer att lösas

På fysiklektionerna i gymnasiet fick jag lära mig att "energi kan inte skapas eller förstöras utan bara omvandlas i olika former". En nyttig sanning som förklarar varför det inte blir kallare i köket om man låter kylskåpsdörren stå öppen hela dagen. En given mängd elenergi in i ett rum, kommer att ge en lika stor värmehöjning oavsett om sladden sitter i ett värmeelement eller i ett kylskåp.
... Överför denna kunskap till problemet med jordens uppvärmning. Konsensus i forskarsamhället är att uppvärmningen beror på höjd koldioxidhalt i atmosfären. Politikerna (till exempel manifesterat genom Sternrapporten i Storbrittannien) lägger fram förslag för att minska användningen av fossila bränslen. Kommer det att lyckas EUs länder att minska koldioxidutsläppen? Svaret är ja på denna fråga, bara om det förtydligas till att innebära "koldioxidutsläppen i EU". Koldioxidutsläppen i världen kommer inte att minska genom några överenskommelser i EU. För att EUs nedskärningar skall ge effekt måste länderna som producerar kol, olja och gas minska sin produktion, om inte andra länder i samma grad skall öka sin konsumtion. I världen finns det alltför många länder på väg ut ur fattigdom vars ekonomier skulle vara hjälpta av mer energi och som inte har styrka nog att säga nej.
... Hoppet står således till de enerigproducerande länderna. Tyvärr har det hoppet inte mycket näring att hämta ur verkligheten. De fossilproducerande länderna är totalitära, som till exempel Ryssland och Saudiarabien, eller relativt fattiga, se på Nigeria och Venezuela. Vilka av dessa länder kommer att ställa upp för världen genom att minska sin produktion?

Inga kommentarer: