torsdag, november 23, 2006

Ryssland, ett riktigt farligt land

Ryssland testar sina muskler. Kan man tvinga Georgien till lydnad? Kommer EU att stödja Polens köttexport? Det är lika bra att sätta ner foten nu. Ryssland är en diktatur. Om EU inte stoppar Ryssland nu kommer Ryssland att kräva mer och mer.
... Frågan är hur Ryssland kan stoppas. Fria media finns inte längre. Det är svårt att veta hur makthierarkierna ser ut i Moskva. Går det överhuvudtaget att veta hur EU borde uppträda för att åstadkomma en förändring i ledningsstrukturerna?
... Det finns säkert en bästa väg, Rysslandsexperter kan göra prognoser, lite modern Kremlologi, vilket skulle kunna leda till ett god gissning hur EU borde agera. Tyvärr går inte denna väg att staka ut så tydligt att EU kan följa den. Många EU länder har egna agendor, Tyskland med flera vill ha gas, Polen exportera kött, baltländerna säkerhet. När EU inte har en tydlig stjärna att följa kommer de enskilda ländernas planer att få mycket större inflytande än expertråd. Med tanke på att de beslutande majoriteterna som avgör hur EU planerar är svåra att förutsäga blir reaktionen helt oförutsägbar. Vi får hoppas att resultatet blir bra.

Inga kommentarer: