fredag, november 10, 2006

En enda lång negativ kampanj?

Socialdemokraterna presenterade sin budget i veckan. Den innehöll inga nyheter. Detta var väntat. Socialdemokraterna har inte haft tid att samla ihop sig till någon förnyelse av politiken, och har ingen möjlighet till detta innan de utsett en ny ledare.
... Frågan är vad som kommer att hända när en ny ledare trätt till. Jag drar mig till minnes att socialdemokraterna i opposition under åren 1991 till 1994 samarbetade med regeringen i de allra största frågorna som EU inträdet, men var emot alla förändringar av till exempel A-kassan som borgarna föreslog. Sänkningar som socialdemokraterna accepterade efter valet 1994. Ännu idag kommer jag ihåg hur besviken jag blev på socialdemokraternas omsvängning. Inte på grund av sakfrågan, men för att det verkade så ohederligt att byta politik bara för att man kom i regeringsställning. Kommer socialdemokraterna att vara bättre den här mandatperioden, eller blir det en enkel nej till allt linje igen?
... Hur socialdemokraterna uppträder resten av mandatperioden kommer att avslöjas av en enkel indikator. Vem som blir ledare är inte avgörande, utan istället vem denna ledare väljer att omge sig med. Nalik Pekgul har varit väldigt tydlig och klar i sina åsikter både före och efter valet. Hon är en sanningssägare som inte drar sig för att vara obekväm, och behandlingen av henne kommer att visa på partiets inriktning. Får hon mycket att säga till om kommer socialdemokraterna att vara konstruktiva, om hon inte får ökat inflytande kommer socialdemokraterna att föra en enkel nejsägarpolitik.

Inga kommentarer: