torsdag, november 23, 2006

Mellan Österns ledare är lika rationella som våra egna

Med jämna mellanrum tröttnar jag på palestinier, israeler, libanser och alla andra. Varför går det aldrig framåt? När jag inte orkar tänka längre bestämmer jag att de alla är dumma. Helt enkelt korkade, så måste det vara.
... Med en ansträngning kommer jag över denna hopplöshet och funderar vidare. Alla personer i området uppträder i stort sett rationellt. Det gör de flesta människor (åtminstone i genomsnitt om man räknar på lite större populationer). Den mest näraliggande slutsatser är då att det inte sker någon utveckling för att en tillräckligt stor andel av beslutsfattarna tjänar på att dagens situation.
... Toppskikten i ett samhälle kan alltså sitta kvar så länge det finns yttre fiender att enas emot och ingen ekonomisk utveckling sker som skapar nya maktspelare. Tyvärr kan denna simpla förklaravarför det ser ut som det gör i regionen. De översta skikten i Egypten, Israel och Syrien har alla stabila fiender att peka på och ingen utveckling som förändrar någon maktbalans. Att Israel är ett mer utvecklat land gör det i och för sig immunt mot ekonomiskt framåtskridande som en hotande förändringsfaktor. Fiendebilderna är dock lika användbara där som i Kairo och Damaskus.

Inga kommentarer: