lördag, november 18, 2006

Iran, några fakta att hålla i minnet.

Det är inte självklart att Irans ledare är förvirrade och drivna av stormaktsambitioner när de driver sin kampanj att skaffa kärnvapen. Kärnvapen är det enda som på lång sikt kan ge ett land som utpekats som en av ondskans axelmakter, en garanti för att inte USA skall anfalla. Med den förändrade majoriteten i USAs kongress har hotet för tillfället avvärjts, men på lång sikt förefaller det som en rationell försvarsstrategi. Tyvärr.
... Även inrikespolitiskt är kärnkraftsambitionerna nyttiga för Irans odemokratiska ledarskap. Med en yttre fiende kan folket enas och politisk energi som annars hade fokuserats på de stora inrikespolitiska problemen vänds istället mot utlandet. Tyvärr.
... Samtidigt måste jag som utomstående betraktare hålla i minnet varför det är så lätt för Irans ledare att använda västvärlden som en fiende. Det var företag från Storbrittannien, Tyskland, Frankrike och USA som sålde komponeneterna Saddam behövde för att tillverka de kemiska stridsmedel han använde mot iranska soldater i det åtta år långa kriget mellan de två länderna. Det var samma länder som sålde ingredienserna till de kemiska stridsmedel som användes i det kurdiska Halabja. Det var USA och Storbrittanien som 1953 hindrade den nationalisering av irans oljetillgångar parlamentet där beslutat, och shahens styre var därefter beroende av USAs stöd. Om Irans ledare kan påpeka sådana detaljer är det inte svårt att få folket att betrakta väst som en fiende att enas mot.

Inga kommentarer: