torsdag, november 16, 2006

Varför är fackföreningarna emot ändringarna i A-kassan?

Det är klart att den nuvarande regeringen gick till val på att ändra A-kassan precis på det sätt som de nu har aviserat. Flera fackföreningar engagerat sig i att klaga på ändringarna. Regeringen har i sin tur svarat med att anpassa förslagen för att underlätta det tekniska införandet. Även efter detta fortsätter fackföreningarna att klaga på ändringarna. Fackföreningarnas klagomål kan uppdelas i tre delar: kvarstående tekniska problem, att ändringarna är könsdiskrimineriande och att A-kassan sänks.
... Det skulle förvåna mig mycket om tre så stora organisationer inte klarar de relativt små tekniska ändringar som efterfrågats.
... Att förslaget är könsdiskriminerande är nonsens. Att minskade bidrag drabbar ena könet mer än det andra är ett tecken på att arbetsmarknaden inte är helt likformig mellan könen. Om fackföreningarna ville rätta till detta har de åtgärder att ta till, om de hade önskat. Kollektivavtal med arbetsgivarna skulle kunna reglera kvinnors möjligheter till heltid i den offentliga sektorn, och om inte arbetsgivarna ger med sig får fackföreningarna opionsbilda och strejka ett par gånger för att visa att det är allvar. Att klaga på reglerna i A-kassan är att gå över ån efter vatten. Att fackföreningarna talar jämställdhet beror nog snarare på att man försöker hitta argument som låter bra i tv.
... Sänkningen av nivåerna för A-kassan ligger utanför vad fackföreningarna bör klaga på. Frågan har avgjorts i allmänna val och det vore märkligt om regeringen inte införde den politik den gått till val på. Fackföreningarnas klagomål uppfattar jag mer som en show för de egna medlemmarna på vänsterkanten. Ett politiskt inlägg till stöd för socialdemokraterna i Sverige alltså.
... Det största problemet med opinionsyttringarna kommer därför TCO att få. Klagomål som stöder vänsterkanten i en organisation som har en majoritet som röstar borgeligt fungerar inte i längden. TCO skall enligt sina stadgar vara opolitisk, vilket dess ledning borde fundera igenom. Eller är opolitiskheten bara en dimridå för att hindra att fackföreningar med tydlig borgerlig partifärg bildas? TCO har inte heller klagat tidigare när den socialdemokratiska regeringen sänkte ersättningen i sjukkassan. Finansförbundet, ett av TCOs medlemsförbund, har redan visat vad man tycker om sin ledning, när man inte deltog i TCOs manifestation. En första varningsklocka har ringt.

Inga kommentarer: