tisdag, februari 20, 2007

Feministiskt initiativ försöker med vetenskapliga argument

En hjärnforskare Annica Dahlström, har blivit angripen på DN debatt, och hon har också besvarat kritiken. De fyra personer från Feministiskt initiativ som skrivit artikeln har dock inte riktigt koll på vetenskapen bakom sina påståenden.
....De fyra skriver "Att kvinnor skulle vara överlägsna män i verbal kommunikation, vilket Dahlström påstår, saknar däremot vetenskapligt stöd, liksom påståendet att män skulle vara bättre på matematik."
....Jag beslöt mig för att kontrollera detta på nätet, och hittade stöd för att det finns en skillnad i matematisk förmåga, om än inte stor. 1. 2. Det finns också skillnader i verbalt minne, men jag lyckades inte hitta något klart svar om verbal kommunikation. Däremot finns det forskare som påstår att kvinnor och män skiljer sig åt på grund av hormonella skillnader. Och efter att ha tittat runt ett tag på de artiklar som fanns verkade kön vara en skiljande faktor i många studier. Detta är helt naturligt. Kvinnor och män är visserligen lika, men har biologiska skillnader. De som inte ser detta har nog en förprogrammerad bild av verkligheten, däremot är det givetvis inte förnuftigt att låta det leda till några större skillnader mellan könen.

Inga kommentarer: