lördag, februari 10, 2007

Carl Tham - har inte fattat någonting

DN debatt den 9 februari 2007 skriver Carl Tham ett debattinlägg som är löjeväckande. Under ett stort moln av ord som är avsett att skrämma de som är på vänsterkanten i poliken, finns ingenting. Tham skriver:

Den svenska socialdemokratin har helt i onödan fallit för de ekonomisk-politiska doktriner som utformats av Europas konservativa centralbankschefer. Dessa doktriner präglas av en närmast religiös tro på att inflationen till varje pris måste hållas mycket låg vilket i praktiken innebär ett farväl till den fulla sysselsättningen.

I citatet ovan påstår Tham att hög inflation skulle vara ett medel till full sysselsättning. Detta kan inte vara sant. Jag har besökt alldeles för många länder med en inflation mellan 30 och 300 procent för att tro att just dessa länder höll på att avskaffa arbetslösheten. Om ett land har inflation innebär det att varor och tjänster som produceras i landet ständigt sjunker i värde för de som bor i andra länder. Andra länder kan således köpa billigt av höginflationslandet vid de tidpunkter när priserna inte hunnit anpassa sig. Landet med hög inflation kommer således att sälja sig billigt, och som alla vet får de som säljer sig billigt sälja mycket, ända tills man lär sig att justera sin priser uppåt i samma takt som inflationen. Då finns det ingen fördel kvar med inflationen. Om vi vill sälja oss billigt behöver vi inte ordna det med inflation.
... Sverige hade under en period hög inflation och under samma period låg arbetslöshet. Detta är ett tidssamband, sakerna hände samtidigt. Carl Tham tror att detta är ett orsakssamband; att det var på grund av den höga inflationen vi hade låg arbetslöshet. Detta är fel.
...Varför skulle en ständig ommärkning av alla varor i alla butiker, indexklausuler på alla avtal och en osäkerhet om vad det avtal vi ingår idag är värt i morgon skapa fler jobb? De mekanismer som skapar jobb är en god skola, framstående vetenskap, uppmuntran till entreprenörer och en vilja att anstränga sig.
... Socialdemokratins problem är att det inte finns tillräckligt många i ledande ställning som förstår de grundläggande sambanden i samhället. Carl Tham satt faktiskt i regeringen. Att en enstaka debbatör som Göran Greider, drömmer sig bort till en annan verklighet är intressant. Att en Carl Tham med hjälp av begrepp som "
ekonomisk-politiska doktriner" försöker virvla upp damm i luften är löjeväckande på grund av sin felaktighet, men också lite skrämmande. Tänk om den dumma delen av socialdemokratin kommer till makten och börjar föra sådan här politik.

Inga kommentarer: