fredag, februari 16, 2007

Rysslands förgiftningar... en återfödd diktatur som testar gränserna, eller?

Det är mycket oroande det som händer i Ryssland. Demokratin finns på pappret, fast då måste man betänka att Ryssland inte är en parlamentarisk demokrati utan presidentmakten är stor. Dessutom har en neutralisering av oberoende media och tystande av oppositionsröster i parlamentet för med sig att demokratin i praktiken är mycket bräcklig.
....Till detta skall läggas att försvarsbudgeten har ökats dramatiskt. En fyrdubbling på 2000-talet, om än från en låg nivå. Maktspråk gentemot små oberoende grannländer, men även gentemot Polen (se Benita Ferrero-Waldners inlägg) som är än mer oroande. BBC har nu i sitt undersökande program File on 4 hittat fakta som tyder på att förgiftningen av Litvinjenko i London inte var en engångsföreteelse utan ett fall i en serie av mord beställda av någon högt uppsatt och utförda av ryska säkerhetstjänsten FSB. Tidigare offer var bl a en före detta livvakt till Putin.
....I Rysslands uppträdande finns inget omedelbart säkerhetshot gentemot Sverige, eftersom Ryska armén har stora problem med materiel och moral. Det går dock inte att slå sig till ro en diktatur är oberäknerlig och kan också ända politik avsevärt snabbare än en demokrati. Svenska försvarets omorientering mot norra Europa verkar förnuftig.
....Den största faran med utvecklingen finns sannolikt för det ryska folket. För en diktatur är det lättare att tysta obekväma journalister än att försöka förbättra för folket. Förhoppningsvis kommer diktaturen att leda till välstånd och en stark medelklass som kan ta sig demokratiska rättigheter. Det är ju lite mindre varmt i det helvete där kapitalistiska diktatorer brinner än kommunistiska diktatorers varma hemvist. (Oj, där tog jag i ordentligt, men jag skrev i alla fall inget positivt om fördelen med stabilitet i diktaturer. :)

Inga kommentarer: