måndag, februari 19, 2007

Ryssland, en modern diktatur

Ryssland vägrar importera kött från Polen, med skälet att dåligt kött från Bulgarien och Rumänien inte skulle komma in i Ryssland via Polen. Trots att EU lämnade garantier till Ryssland hävdes inte sanktionerna.
....Ryssland har beslutat att inte tillåta import av rökt skarpsill (sprat) från Lettland, eftersom, som man anger, att halten av benzopyren är för hög. Rysslands gränsvärde för denna substans är en femtedel av EUs gränsvärde.
....Kött och mjölkexporten från Ukraina till Ryssland stoppades i januari 2006. Vid tidpunkten hade Ukraina börjat tala om att höja Rysslands hyra för marinanläggning i Ukraina.
....Georgien blev utsatt för ett importstopp av det vin och bordsvatten, som tidigare varit landets största export till Ryssland.

Det är tydligt att Ryssland systematiskt försöker tvinga sina grannländer till lydnad med ojusta metoder. EU borde agera och stå upp för de små ländernas rätt. Inte bara när det gäller Polen och Lettland, utan även Georgien och Ukraina borde skyddas av EU. Om EU ger fördelar till de länder som Ryssland är ojust emot kommer dessa länder att ty sig till EU, vilket Ryssland bara kan motverka genom att hantera dessa länder mer resonabelt. EU köper visserligen olja av Ryssland, men det bör inte hindra oss från att agera. Ryssland behöver EU, mer än EU behöver Ryssland.

Inga kommentarer: