måndag, mars 12, 2007

Socialdemokratin är missunsam inte avundsjuk

Kommentar till Peter Andersson, som skrev och kommenterade på sin egen blogg.

Stopplagen hindrar utförsäljning av akutsjukhus och att offentlig sjukvård säljer privat vård.

Utförsäljning av just akutsjukvård finns det ingen anledning att hindra, i alla fall som test. Det bör inte finnas några principiella invändningar ens från socialdemokratiskt håll när det gäller akutsjukhus, bara när det gäller universitetssjukhus. Och de vill för närvarande ingen sälja heller. Det finns ingen anledning att slå in öppna dörrar i den debatten.

Hur är det då med privat finansiering av offentlig vård?

Frågan är vilket som är problemet.
Tycker verkligen socialdemokraterna att det är ett problem att någon får det bättre genom att betala pengar? I så fall vill jag uppmärksamma er på: mat, boende, tandvård, fritidsintressen och resor, som några områden där pengar ger företräde.

Uppenbarligen är det inte detta som socialdemokraterna tycker är problemet. Istället är det nog deras uppfattning att det är de offentligt tillhandahållna tjänsterna som måste vara lika för alla.

Hur är det då i Sverige idag? Här kan vi bedömma några offentlig finansierade områden: domstolar, polis och sjukvård.

Domstolar kostar inget, utom låga ansökningsavgifter. Däremot är advokathjälpen som de allra flesta behöver ha för att få rätt finansierad genom privata försäkringar. Om du får ersättning genom staten, offentlig försvarare, kan du betala den ur egen ficka om du vill ha en dyrare försvarare än staten vill ge dig.

Polisen kostar inget att anlita. I praktiken sköts dock all bevakning av privata firmor och privata säkerhetsvakter finns på alla större tillställningar. Att det finns privata säkerhetsvakter kan vara ett villkor för att polisen skall ge tillstånd till fester etc. När det gäller ekonomiska brott är din möjlighet att få hjälp av polisen avsevärt större om du själv har utrett brottet och kan överlämna en utredning till polisen. Samma sak gäller stölder. Om du inte själv kan producera en misstänkt gärningsman är det nästan säkert att polisen inte utreder fallet.
I praktiken är den bästa stöldförsäkringen inte en försäkring utan att bo på rätt ställe och köpa de rätta larmen med dom rätta vakterna. Polisen är inte i närheten av skydda oss från brott. Det är en i huvudsak privat verksamhet.

Slutligen sjukvård. Var det jobbigt i praktiken att offentliga inrättningar tog emot försäkringspatienter? Om de offentliga medlen för att göra operationer är slut, vem blir då skadad?

Min mamma hade starr, som gjorde att hon inte kunde köra bil. Eftersom hon bor i Småland är bil en överlevnadsfråga för henne. Dessutom måste hon i sin ålder köra bil regelbundet för att inte glömma hur man gör. När mamma ställde sig i den offentliga starroperationskön var den 6 månader, efter 6 månader var kön ytterligare ett år. Då beslöt hon sig för att betala operationen själv. 10 000 kr per öga kostade det. Vem skadades av att mamma betalade för att få operationen utförd? Hennes medpatienter som fick kortare kö? Läkare som jobbade på sin privata klinik och betade av kön han inte kunde klara av på sin offentliga arbetsplats? Eller du som läser detta och blir upprörd över pengar leder till företräde? Om du blir upprörd över detta är du en misunsam människa. Du vill inte att andra skall ha det bra. För det gör inte dig någonting om min mamma fick operationen här eller där, eller vem som betalade.

Om du inte tror att det i alla system kan rymmas olika betalningsmedel och olika utförare, så är du förmodligen en misunnsam människa. Olikheterna finns och det går att leva med dom, så länge man inte tappar sin mänsklighet överbord. Det skall finnas en bra sjukvård för alla i Sverige, men det gör ingen sosse något ont om någon vill betala för mer.

Socialdemokraterna måste börja jobba för att de som har det dåligt skall få det bra, och inte för att de som har de bra skall få det dåligt.

Inga kommentarer: