onsdag, juni 06, 2007

Lantz skall bort!

Ja, tyvärr är det som rubriken säger. Annika Lantz kan inte vara kvar i radions P1. Men, säger säkert någon, hon som är så duktig. Javisst är hon bra, hon är till och med den bästa radiojournalisten vi har. Hon lyckas vara sig själv på ett sätt som ger en stark personlig närvaro i sändningen, och det lyckas få andra med. De flesta andra radiopratare låter tillgjorda på något sätt, så inte Annika som är sig själv hela tiden. Dessutom är detta själv verkligen underhållande. Ibland kan det i och för sig vara så att det blir lite för mycket, men eftersom jag laddar ner programmen och lyssnar på dom i min mp3-spelare är det inget problem för mig. Jag kan bara fortsätta lyssna en annan dag.

Problemet med Annika Lantz är att hon har så starka personliga åsikter i politiska och samhälleliga frågor och att hon låter dessa synas. Jag är helt säker på att Annika Lantz politiska hemvist är miljöpartistisk, nära socialdemokraterna. Detta har märkts tydligt i hennes skämtande om Fredrik Reinfeldt parallellt med hennes vänliga recensioner av Mona Sahlin. Hennes ställningstagande i synen på homosexuellas rättigheter och jämställdhetsfrågor är också klar. Det är givetvis inget fel på hennes åsikter i dessa frågor. I själva verket delar jag vissa av hennes åsikter, utan det är att hon får vara en megafon för just dessa åsikter i P1 som skall vara opartiskhetens högborg i det svenska medialandskapet.

Jag har i och för sig förståelse för att journalister tycker det är roligt att Annika Lantz får vara en propagandaröst i etern. Det råkar nämligen vara så att just de åsikter Lantz för fram är mycket representativa för journalister i allmänhet. Särskilt är Annika Lantz åsikter representativa för journalister på Sveriges Radio. Och detta är oroanda, är verkligen partiska inlägg förenligt med public service uppdraget?

I själva verket är Annika Lantz del i en internationell trend, som liksom andra trender startade i USA. Trenden är att journalister övergår från att vara förmedlare av nyheter till att bli skapare av nyheter. Istället för att förmedla någon annans åsikt så förmedlar journalisterna sina egna åsikter som förs ut till medborgarna för att påverka dessa. FoxNews i USA är väl det mest välkända exemplet på propagandamedia.

Ta alltså bort Annika Lantz från P1 genast. Annars kommer Jimmy Åkesson om ett par år ha ett ha ett eget program i radio där han lite privat och fnissande förkastar det mångkulturella samhället och homosexuellas rättigheteter, och då är det för sent.

Inga kommentarer: