lördag, maj 05, 2007

Pinsamt när DN tar in felaktiga inlägg

PC Jersild utbreder sig i en kolumn i DN om att Fredrik Reinfeldt skulle ha begått löftesbrott innan valet genom att lova att inte sälja några akutsjukhus. Rapport har samma nyhet, men de har båda fel. Reinfeldt har konsekvent lovat att ta bort stopplagen. Precis som sker nu. Vad är det då som Reinfeldt har sagt i frågan? Jo, precis det som Rapport meddelar. Att det inte fanns några sådana förslag i september 2006. Att stopplagen skulle tas bort var klart hela valrörelsen. Den delen av inslagen har Rapport behändigt klippt bort. Och när två av Sveriges största medier vill vrida på verkligehen, då finns det ingen som kan vrida dom rätt.

DN och Rapport lyckas alltså inte hålla två tankar i huvudet samtidigt. Tröttsamt. Det är förmodligen roligare att hitta på en lögn än att syssla med tråkig sjukvårdspolitik. Det konstiga är att DN och Rapport inte håller högre klass på sin redovisning av fakta.

Om vi slutligen skall titta på sakfrågan. Kommer något akutsjukhus att säljas ut? Det är en lång process att sälja ett sjukhus. Ett otroligt komplicerat avtal som skall reglera finansieringen måste skrivas. Jag tror inte att det är möjligt att sälja ett sjukhus, men vore det bra med olika alternativ i vården? JAAAA! Det behövs en vitamininjektion till vårdsektorn. Vem tror att friskolorna inte har förbättrat skolan. Vem tror att privata dagis inte har ryckt upp barnomsorgen? Lite alternativ är bra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg då Reinfeldt i partiledardebatter säga att akutsjukhus inte skulle säljas ut. Om han sedan sa något annat ändrar inte att det uppfattas som LÖGN.

Eldklotet sa...

Reinfeldt sa hela tiden att stopplagen från 2002 skulle tas bort. Stopplagen är den lag som hindrar att sjukhus säljs ut. Och det är den lag som nu folk blir upprörda över att den tas bort. Det blir nu alltså möjligt, precis som utlovat, att sälja akutsjukhus.

Reinfeldt sa något annat i valrörelsen, nämligen att det inte fanns några planer på att sälja några sjukhus. Planen att ta bort stopplagen var han tydlig med hela tiden.

Persson försökte pressa Reinfeldt på om inte universitetssjukhusen också skulle säljas ut, men till det sa Reinfeldt nej. Alla akutsjukhus är dock inte universitetssjukhus.

Uffe H sa...

Hej Eldklot och tack för din kommentar i min blogg, det piggar alltid upp. Eftersom jag är ganska väl insatt i offentlig upphandling har jag lätt för att instämma i det du säger i din blogg: "Kommer något akutsjukhus att säljas ut? Det är en lång process att sälja ett sjukhus. Ett otroligt komplicerat avtal som skall reglera finansieringen måste skrivas. Jag tror inte att det är möjligt att sälja ett sjukhus, men vore det bra med olika alternativ i vården?" Så varför så ivrigt ta bort stopplagen? Andra mindre avancerade vårdinrättningar har det mig veterligen alltid varit OK att starta på privata initiativ.

Eldklotet sa...

Det intressanta är inte varför stopplagen tas bort, utan varför den infördes för ca 5 år sedan.

Beslut om hur sjukvården skall drivas har alltid varit en landstingsfråga, och egentligen ingenting som riksdagspolitikerna har med att göra. Min tanke är att lagen är införd för att föra upp en landstingsfråga på riksdagsnivå. Helt enkelt för att socialdemokraterna skall kunna ta de billiga poäng de tar nu.

Genom att ta bort lagen återförs besluten till den nivå där de hör hemma, på den nivå där sjukvården planeras och genomförs.

På riksnivå har den här frågan bara blivit en pajkastningsfråga om "hjälp företagen tar över" och "rika kommer att köpa all bra vård". Genomförandet är i själva verket en pragmatisk fråga. Och då är tror jag, liksom vårdförbundet och läkarförbundet, att lite omväxling kommer att vara bra.

Fast visst är det kul med pajkastning :).